PROJECTS

West Court Barn, Binsted

Change of use of a Grade 1 listed barn to an individual family house.

This is one of a minority of barns in the country, which is a Grade 1 listed building. It is a 6 bay double cart entry barn with a magnificent, well maintained oak structure enclosing a cathedral type space.

The challenge was to convert the vast internal space into a domestic scale without loosing the character of the barn and without significantly affecting the historic fabric. A mezzanine floor was inserted into the end bays where the extra height meant that bedrooms could be accommodated above, and below. The old adjacent concrete framed barn was also converted and re-clad then connected to the old barn to form a wing where the entrance hall could be located. The area around the barn was carefully manipulated so that privacy could be maintained between the barn and the house.

By closely working with the planners and English Heritage, the architects obtained planning permission for its alteration to a magnificent five bedroom family house.

This project is yet to be constructed.

AWARDS:

  • Ibstock Downland Prize - 2007: Shortlisted

Click for more views of this Project Click for more views of this Project Click for more views of this Project Click for more views of this Project Click for more views of this Project Return to Awards List