PROJECTS

The Old Rectory, Dummer

A private indoor swimming pool, gym and bar designed as an extension to The Old Rectory, a Grade 2 listed building, within the setting of a beautiful mature garden.

The client called for a “wow factor” in the solution, but it needed to be sensitively handled in relation to the listed house and its status within the conservation area.

The house was designed by W J Dunthorne and constructed in 1851. It has Tudor style flint walling and decorative stone detailing to the quoins, window hoods and mouldings and is constructed from squared, knapped and coursed flint, combined with natural stone to quoins and window reveals. The extension is designed using similar detailing on the three sides that adjoin the old house, but the fourth side which faces out to the fields, in stark contrast is constructed almost entirely of structural glass. From outside, the glass reflects the heavily sculptured hedging in the garden, which softens the hard edge of the building.

Internally, the old brick walls of the original outbuildings have been left exposed and the exposed timber trusses and rafters give dramatic proportions to the interiors. All materials chosen are natural and the stone floor has underfloor heating, which creates the ultimate luxury to the internal environment.

AWARDS:

  • Ibstock Downland Prize - 2003: Shortlisted
  • Design Awards 2002 - Basingstoke & Deane Borough Council: Best Extension

Click for more views of this Project Click for more views of this Project Click for more views of this Project Click for more views of this Project Click for more views of this Project Click for more views of this Project Click for more views of this Project Return to Awards List