PROJECTS

Woolbury House

Award winning new home replacing an old brick built farmhouse in Stockbridge, Hampshire

Woolbury is built as a replacement for the old brick built farmhouse which was sitting high above the chalk downland to the east of Stockbridge. The roof form of the house echoes the roof of the stables built earlier. The materials are all natural with slate roof, clay brick walling and oak cladding. The internal frame is designed in laminated timber which give clear sweeping internal forms.

There are dramatic views to the south looking over the completely unspoilt valley and the beauty of these is framed in the views from the new house. The large double height space to the first floor living room with the library above is served by a dramatic south facing window which floods the space with light and gives one of the most dramatic and changing views of the seasons. Below the drawing room is a winter room dug into the slope of the hillside to give shelter and protected by extra thick masonary walls.

Internal glass blocks help to let the light penetrate to the inner halls and landings. Walking through the house you experience light and form and the egg shaped central hall and top lit stairwell gives an inner space around which the life of the house revolves.

The kitchen is generous as a farmhouse kitchen should be with space to cook, eat, and relax. This adjoins the impressive south facing glass roof enclosing the conservatory and large double doors can open to make this space into one.

The conservatory acts as a heat sink for the house and the solar gain is absorbed by the heavy internal walls, which in turn release their heat slowly to the rest of the house. In the summer the low windows at the base of the roof open drawing in cool air from over the pool (filled by rainwater from the roof). The door to the balcony above can be opened to allow the air to ventilate to the top of the house and rooflights over the stairwell open automatically to create a stack effect for natural ventilation. High insulation levels to the walls and roof, together with energy efficient boilers and controls have been specially designed to ensure low energy consumption.

AWARDS:

  • Ibstock Downland Prize - 2004: Shortlisted

Click for more views of this Project Click for more views of this Project Click for more views of this Project Click for more views of this Project Click for more views of this Project Click for more views of this Project Click for more views of this Project Click for more views of this Project Click for more views of this Project Click for more views of this Project Click for more views of this Project Click for more views of this Project Click for more views of this Project Return to Awards List