RESIDENTIAL PROJECTS

Pool House for Old Alresford House

A contemporary pool house for the new swimming pool at Old Alresford House.

Following on from providing successful designs for the alterations and extensions to the main house, which is a grade 2* listed building, the architects were asked to design a separate new building for changing, showering and relaxing by the new swimming pool. This is to be in total contrast to the fine Georgian interiors which are being restored in the main house.

The design is a simple half moon shape set on the centre line of the long axis of the pool directly opposite a beautiful set of wrought iron gates which were originally part of the garden and which have been restored. At the end of the other axis is a pergola with a piece of sculpture placed directly opposite, so the setting is formal, but not classical.  The small building is design with a “false façade” similar to the treatment of the extensions to the east and west wings for which the architects obtained planning permission, so there is a tie between the old house and the Pool House. The stone-fronted façade is separated from the rear wall by glazed vertical slots. The stone is 900 x 1000 slabs fixed to a masonry backing by stainless steel bolts and this treatment is carried around the pool as facings to the retaining walls. The pool surround is lower than the surrounding ground by 500 mm in order to reduce the impact of the swimming pool on the listed building.

The entrance doors are electrically operated frameless glass doors, which are recessed into pockets in their open position giving clear passage in and out of the building. Internally the rear wall is clad in the same stone as the front wall and its curved form gives a simple unity to the small divisions within the building. A copper clad ceiling gives a dramatic contrast to the beautiful, but low key natural surfaces on the walls and floor.

Special furniture is designed to sit centrally below the curved rooflight with the tall back of the curved bench giving privacy to the changing space behind.  A shower and toilet are provided behind a frameless glass partition wall, which is opague to eye level with the upper area clear to allow the ceiling to float over the whole space.

Click here to read more about the Pool House's glass rooflight. Supplier ION Glass 

Click here to read about the Old Alresford House Project.

Click for more views of this Project Click for more views of this Project Return to Residential Projects List